Plan B

Problemen zijn er altijd, maar waarom zou je je daarop richten? Je kunt beter het volgende doen:

1 Focus op wat wél goed gaat.

2 Besteed zo min mogelijk aandacht aan de problemen (of omarm ze desnoods).

3 Ga lekker op de bank zitten lezen.

Dat werkt prima en als ik het een beetje consequent toepas, slaap ik ook nog es heerlijk. Helaas is het niet voor alles even effectief. Zo had ik bijvoorbeeld een muis. Zodra het donker werd kwam ze tevoorschijn. Als ik mijn boek pakte, spurtte ze door de keuken heen en weer. Hoe ik de muis ook negeerde, hoe ik ook focuste op mijn kwaliteiten, hoe LEUK het boek ook was: de muis bleef. En ze werd steeds brutaler. Ze snuffelde rond de tafelpoot, kwam steeds vroeger in de avond tevoorschijn en liet zich steeds minder lang wegsturen.

Langzaam en onvermijdelijk drong tot me door:

1 De muis blijft.

2 Dat wil ik NIET.

3 Ik heb een nieuw plan nodig.

Ik kocht een apparaat dat een hoog geluid produceerde (onhoorbaar voor mensen) waar muizen niet tegen kunnen. Ik kocht van die doosjes-met-gif en werd al een beetje misselijk bij het idee dat daar plots een vergiftigde muis in zou zitten. Volkomen ten onrechte. De muis wandelde vrolijk over het doosje heen de keuken in en racete daar heen en weer zodra ik mijn boek pakte.

Die avond hield ik mijn slaapkamerdeur stevig dicht. De slaapkamer was de enige plek waar ik tot dan toe geen nog muis had gezien en dat wilde ik graag zo houden. Van slapen kwam weinig terecht. Ik zag voor me hoe ik, tot in lengte van dagen, mezelf vanaf 7 uur ’s avonds zou opsluiten in mijn slaapkamer, terwijl de muizen in steeds grotere aantallen feest zouden vieren in mijn keuken. Hier moest iets anders gebeuren. Onmiddellijk.

Middenin de nacht zocht ik op internet en vond precies waar ik al bang voor was: De meest effectieve remedie tegen muizen was de muizenval. Ik gruwelde bij het idee om zo’n valletje neer te zetten. Ik wist ZEKER dat ik dat NOOIT zou doen, maar ik wist NOG zekerder dat ik mezelf niet vrijwillig wilde opsluiten in mijn slaapkamer.

Kortom: Ik heb acht muizenvallen gekocht. Ik heb VIER valletjes geprepareerd met pindakaas en op verdekte plekken opgesteld. Ik ben de volgende avond, met de slaapkamerdeur stevig dicht, op mijn bed gaan liggen en heb gewacht tot het ochtend werd. Het moment van opstaan stelde ik zo lang mogelijk uit.

Ik had een muis gevangen. Een donkergrijs muisje. Een stuk kleiner dan ik in gedachten had. Met valletje-en-al heb ik haar in de container gegooid. Die nacht heb ik heerlijk geslapen. Want problemen zijn er altijd, dus (als plan A niet werkt) kun je het volgende doen:

1 Realiseer je dat er een probleem is.

2 Kijk ernaar.

3 Bedenk een plan om het op te lossen.

4 Voer het plan uit. (Gelukt? Ga door naar stap 5. Niet gelukt? Ga door naar stap 1.)

5 Ga lekker op de bank zitten lezen. Of schrijf een blog.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in

Voor meer Spark in je inbox