Wakker liggen


Voor mijn werk mocht ik een cursus stressmanagement volgen. Vooral de tips over voorbereiden vond ik GENIAAL! Ideaal voor het watermonster! De eerste voorstelling van het seizoen is altijd stressvol. De nacht van te voren schrik met regelmatige tussenpozen wakker. Heb ik alles ingepakt? De gieters? Mijn schoenen? Mijn NEUS! En ARGH!! Waar moeten we eigenlijk PRECIES heen? Echt NODIG is het niet, die paniek. In de loop der jaren is er een soort innerlijk checklist ontstaan waarvan alles is afgevinkt.

-Maand van te voren: De kledingcheck.
In de wintermaanden wil het nog wel eens voorkomen dat het watermonsterjurkje plotseling een maat kleiner wordt. (Ik denk dat het iets te maken heeft met de klimaatbeheersing in de kast.

-Week van te voren: De repetitie.
Dit is een heel prettig onderdeel. Soez en ik rollen steevast hikkend-van-de-lach over de grond  omdat :    
– We plotseling HEEL SNEL klaar zijn (en blijkt dat we de belangrijkste scene hebben overgeslagen).       
– We al na vijf seconden geen IDEE hebben hoe het ook-al-weer-verderging.
– We elke keer opnieuw hopeloos verstrikt raken in de volgorde van het dansje.

-Dag van te voren: De route.
Ik zet de tijd, plek én het telefoonnummer in mijn mobiel. Jarenlange ervaring heeft geleerd dat dit belangrijke zaken zijn om op het juiste moment op de plaats te kunnen arriveren.

Dit jaar had ik het, dankzij de cursus, EXTRA goed geregeld. Al in december had ik een nieuw jurkje laten maken. Alle attributen waren aangevuld en de voorstelling was gerepeteerd. Twee dagen van te voren hadden we decor en attributen al in de auto gezet. Het adres stond in mijn telefoon EN (omdat het een vrij nieuwe wijk was) had ik ook nog de ANWB routeplanner uitgedraaid. Voor alle zekerheid besloot ik de avond van te voren de print alvast in de auto te leggen. En weet je wat? Ik zou gelijk de tomtom instellen. Plaats. Straat. Nummer. Geen enkel risico!

Uiterst tevreden ging ik naar bed. En inderdaad: Ik sliep heerlijk! Volkomen relaxt stapte ik achter het stuur, draaide de sleutel om. Er gebeurde NIKS! Ik had, na het instellen van de tomtom, het lampje laten branden. Stressmanagement? Begin er niet aan! Lig gewoon een nacht wakker. En alles komt goed!

Share your thoughts