Looser

Ik heb hem net ontdekt: De Grote Harry Bannink Podcast. Vijfentwintig interviews met veel liedjes. Alle sprekers zeggen zonder uitzondering: De man was GENIAAL! En, wat nóg wonderlijker is: Hij was ook nog eens een HEEL VRIENDELIJK. Hij legde geduldig uit hoe het zat met de toonhoogte of een bepaald interval. Als een beginneling een ander akkoord onder een compositie voorstelde, zei hij simpelweg: “Laten we het eens proberen.” Niet dat hij het dan veranderde. Hij probeerde het. En besloot het niet te doen.

Wat lijkt me dat RUSTIG! Om zo te zijn. Bij mij zou het vermoedelijk anders gaan. Als iemand zo’n voorstel aan mij zou doen, zou tante Ka DIRECT in opstand komen. Nou ja… direct… meestal nét iets later, als het moment suprême voorbij is en ik thuis op de bank zit. Dan steekt ze van wal. Hoe KAN iemand het voorstellen! Alsof ik ZELF niet weet welk akkoord eronder moet! Ik had er ZEKER iets van moeten zeggen! En het liefst iets hards. Dat het gelijk duidelijk was! Dat zou BESLIST op zijn plaats geweest zijn!

Voor de duidelijkheid: Aan mij heeft nog nooit iemand voorgesteld om een ander akkoord onder een liedje te zetten. Omdat ik nooit iets componeer. Bij mij gaat het om (ik noem maar wat) een onbetaalde rekening, een afspraak die niet wordt nagekomen of een tip om een beetje orde in het leven te brengen. Wat het ook is, de redenatie van tante Ka volgt hetzelfde patroon: Het is ERG. Het is VOLKOMEN ONTERECHT. Het had NOOIT mogen gebeuren. EN ik had meer van me af moeten bijten. Alleen LOOSERS zeggen niks!

Ik zou natuurlijk kunnen zeggen dat haar reactie niet bepaald helpt om het gebeuren te zien zoals het is: een lief-bedoelde-tip, een (vergeten) actie van een mens-onder-druk of een veranderd inzicht over de gang-van-zaken, maar voor de volgende keer heb ik een ander plan:

Ik nodig haar uit om mee te luisteren naar De Grote Harrie-Bannink-Podcast. (Dat doet ze, dat weet ik nu al, ze is DOL op onverwachte aandacht.) Dan luisteren we samen naar “Johnnie afdruiprekje” en naar Frank Groothof. En Flip van Duin. die vertellen over deze man die geen stennis schopte, niemand afkatte en in het meest extreme geval zijn tas pakte en vertrok. En naar hoe GENIAAL hij was. Dan zeg ik natuurlijk nog niks.

Ik wacht tot iemand iets vervelends tegen me zegt. Tot tante Ka haar riedel afsteekt, die eindigt met de strofe over loosers. En dan sla ik toe: ”Ja….Misschien heb je gelijk. Al meen ik me te herinneren dat ik pas iets hoorde over iemand die het anders deed… Hij deed zoiets als…luisteren en vriendelijk reageren. Welke looser was dat ook al weer?”

Ik ben ONTZETTEND benieuwd naar haar reactie! Kan iemand snel een goed-bedoelde-en-zeer-kwetsende-opmerking maken? Of een afspraak rucksichtloos wijzigen? Of ongezouten kritiek geven? Ik kan haast niet wachten!

 

Ook zo’n zin om liedjes te zingen? Doe mee met ‘let’s uke’, ukelele spelen voor beginners en zing jezelf de winter door. Vijf maandagavonden en je kunt zelf tientallen liedjes spelen en zingen, we beginnen op maandag 22 januari. De smaak te pakken? Dan kan je gelijk door naar de vervolgcursus. Inschrijven kan NU!

Niet zingen, maar wel behoefte aan een energieboost? Doe mee met de inspiratieworkshop ‘leven met lef en liefde’. Een vrolijke, waardevolle avond in het kader van hoe-kom-ik-zo energiek-mogelijk-de-maand-januari-door? Dinsdagavond 16 januari. Schrijf je in, dan ben je erbij!

Share your thoughts