Heerlijk helder hergebruik

Van huis uit ben ik dol op hergebruik. Want het is een feit: de meeste dingen waar je naar verlangt zijn ruimschoots aanwezig in de kelders van andere mensen. En spullen die bij de één in de weg staan worden door een ander omarmd. Zo komt het dat de inrichting van mijn nieuwe huis al bijna compleet is. Pannen, gordijnen, oven, stofzuiger, servies, bestek. Ik heb het allemaal.

Wat ik nog nodig heb is een dekbed, maar dat is simpel op te lossen: Ik knip gewoon veertig centimeter van het oude dekbed af. Dan moet het precies passen. Het heeft een zomer- en een winterdeel, dus ik voer de handelingen twee keer uit: afmeten, zigzaggen, knippen. Ik hou twee lange stroken over van 40 cm. Bij elkaar nog best een behoorlijk pakket. Misschien kan ik er nog kussens van naaien, voor op de bank? Het is natuurlijk gewoon goed vulmateriaal. En anti-allergeen. Maar wel veel werk. Als ik er nou zo’n leuke rol van maak? Dan hoef ik het alleen maar op te rollen. Ik bekijk de bulk en weet: dat ga ik niet doen. Weg ermee! Ik ga naar buiten. Tante Ka waarschuwt me dat ik het beter in de kledingcontainer kan doen. Dat is maar een heel klein stukje fietsen en dan wordt het nog gebruikt. Weggegeven. Of vermalen tot vodden. Dat zou VEEL beter zijn.

Ik duw mijn tante opzij, open de klep en prop de stroken in de container. Het past maar net. “Wat een verspilling!”, roept tante Ka. Maar ik doe de klep onverbiddelijk dicht. Opgeruimd staat netjes.

Nou ja… dat opruimen moet nog wel even gebeuren, zie ik, als ik de kamer inloop. De grond ligt bezaaid met draad, pluis, een dekbed en een afgeknipte strook. Ik zal maar gelijk… EEN AFGEKNIPTE STROOK??!! Die heb ik toch net….??!! Op de grond vind ik maar één dekbeddeel. En een afgeknipte strook. Plotseling begrijp ik waarom de deksel zo propvol zat. Tegelijk realiseer ik me dat je bij dit type container niks meer naar boven kunt hengelen.

Tante Ka ruimt alvast de naaimachine voor me op. “Ik zei het toch…” mompelt ze, “Dat het verspilling was…”.

Als je nog een zomerdekbed hebt liggen van 2,00 bij 2,00:  ruilen voor een anti-allergeen kussentje van 40 bij 40 cm?

Nog een toevoeging namens tante KA: ‘Het is beter om gewoon HELEMAAL NIKS weg te gooien. Zo is het bijvoorbeeld VOLSTREKT ONNODIG om kapotte binnenbanden in de container te stoppen. Je kunt er PRACHTIGE dingen mee maken. Kijk maar:

fietsband-vaas

fietsban-ketting

 

 

 

 

 

 

 

fietsband-tas

fietsband-tas-2

Share your thoughts