De geef-het-een-maand-tactiek

Al jaren wandel ik met mijn vriendin. Twee keer in de week. Met de hond.

Toen we nog in het centrum woonden wandelden we langs de (ver boven ons budget liggende) herenhuizen aan de Hoflaan. (“Veel werk, hoor! Grote kamers, hoge plafonds. Niet te doen,” zeiden we dan tegen elkaar.) Nu komen we langs de (óók al zo begrotelijke) boerderijen in de polder (“Afgelegen hoor! Heel lastig, vooral ’s winters, heel eenzaam! Niet aan beginnen.”) Intussen delen we de dagelijkse dingen over collega’s, rondslingerende voetbalschoenen, dichtslibbende kasten en vollopende agenda’s.

Vanaf januari kwam er een kink in de kabel: HIELSPOOR! Superirritant, want we willen de gesprekken niet missen.

“Kan het niet op de fiets?” bedachten we. Het klonk als een onmogelijk idee. Lopen-en-praten hoort bij elkaar. Maar fietsen-en-praten slaat nergens op! Bovendien: wat moeten we met de hond?! Maar ja: lopen gaat niet; en niet-lopen is ook geen optie. We besloten het een kans te geven. We zouden het een maand proberen.

Het was VRESELIJK. We waren we elkaar constant kwijt. Onze sturen haakten in elkaar. We kregen het bloedheet. Praten-tijdens-het-fietsen bleek onmogelijk. Maar de maand was nog niet voorbij, dus we gingen door. We besloten langzamer te fietsen. We pasten de route aan. We bedachten een vaste aanrij-route zodat we elkaar niet meer mis konden lopen bij het ophalen.

Inmiddels zijn we drie maanden verder. Het fietsen-en-praten is een vaste gewoonte geworden die UITSTEKEND bevalt. Geen enkel probleem! Eigenlijk begrijpen we niet dat het er eerst zo onmogelijk uitzag. Het kan MAKKELIJK!

De moeilijkheid zit niet in het einddoel, maar in de verandering. Iets NIEUWS! Iets ONBEKENDS!! Dat geeft stress, maar ook een nieuw perspectief. Doordat we nu een grotere afstand afleggen hebben we er weer een paar prachtige vergaap-panden bij gekregen. (“Gaat SNEL vervelen, hoor, zo’n hot-tube. En dan zit je ermee.”)

Sta je ook voor een ONMOGELIJKE opgave? Volg de geef-het-een-maand-methode of pas een andere tactiek toe.

  • Tactiek 1: Start de nieuwe opgave met een piepklein stapje, zó klein dat tante Ka er niks van merkt.
  • Tactiek 2: Zoek hulp. Een coach om mee te evalueren, een vriendin om mee te sporten, een vriend die iedere week vraagt hoe het gaat met je nieuwe gewoonte. Het helpt allemaal!
  • Tactiek 3: Is het een keer niet gelukt? Dan is er NIKS AAN DE HAND! Je kunt gewoon doorgaan met dat-wat-je-van-plan was. Je plan is pas mislukt als je op dat moment ook echt stopt.
  • Tactiek 4: Bedenk wat het je oplevert op lange termijn (als ik nu spaar kan ik later deze auto kopen), en herinner jezelf aan je doel.
  • Tactiek 5: Bedenk wat het je oplevert op korte termijn (een tevreden gevoel, een losser lijf)
  • Tactiek 6: Bedenk welke actie tante Ka vermoedelijke in gaat zetten. ( Je hebt er geen tijd voor! Dat is niks voor jou! De vorige keer is het ook niet gelukt!) en hoe je daarop gaat reageren.

Flow nodig? Dinsdagavond 11 oktober is er weer een inspiratieworkshop.  En… in het kader van ‘geef flow kado’ krijg je nu twee kaartjes voor maar € 20,- Geef je op, dan ben je erbij!

 

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Marleenreply
13 september 2016 at 10:45

Sterke en mooie blog weer Jacqueline!
Net als jij ws. krijg ik elke dag nieuwsbrieven binnen, ik vind veel leuk, belangrijk en interessant. Maar… alles ook daadwerkelijk lezen is weer een ander verhaal. Langzaam maar zeker word ik steeds iets beter om te kiezen voor: gelijk weggooien, gelijk lezen, bewaren en later lezen en daarna weggooien, bewaren en later lezen en bewaren omdat het zo mooi/goed/belangrijk is en bewaren en vervolgens vergeten dat ik het heb bewaard..
Ik ben blij dat ik deze blog van jou NU lees! Na het bewaren. Dank je wel voor je geef-het-een-maand-methode en nuttige andere tactieken.
[delen mag ;-)]

Leave a reply