De down-dag-daden

Als je mijn blogs volgt weet je dat ik op dit moment een verdrietige periode doormaak. Natuurlijk ben ik niet de hele dag door somber, maar afgelopen vrijdag voelde ik me behoorlijk down. ”Staat er nog wat leuks op het programma?”, vroeg mijn therapeut aan het eind van de sessie. Ik zag mijn lege weekend voor me en wist dat dat PRECIES was waar ik behoefte aan had. Iets LEUKS! En dan het liefst met IEMAND. Omdat er nog niks op het programma stond moest ik snel actie ondernemen. En het lukte!

Zaterdag fietste ik met een vriendin naar de kunsthal. We gingen naar de ‘The Museum of Everything’ en liepen door een sprookje van wonderlijk gevormde trammetjes, futuristische gebouwen, ontroerende dagboektekeningen, kleurige kleding en frêle balletpoppen. Het leek op  Alice in wonderland, met om elke hoek weer iets verbazends.

En wat zo bijzonder was: het was allemaal het werk van ‘gewone mensen’ met ‘gewone spullen’. De makers waren bijvoorbeeld een straatveger, een jongetje van 9 jaar, een doofstomme man, iemand met schizofrenie, een arbeider uit een sigarenfabriek, en de materialen waren sigarenbandjes, koekjesdozen, karton, papieren tassen en gevonden voorwerpen. Alledaagse of afgedankte voorwerpen werden in de handen van gewone, kwetsbare mensen omgevormd tot kunst. Het was pure magie.

Betoverd kwamen we buiten. In een soort trance fietsten we weer naar huis, waar alles nog hetzelfde was en er totaal anders uitzag…

Heb je ook een lastige periode of een baaldag? Doe de down-dag-daden:

Daad 1: Doe wat je wilt. Neem de tijd om even te gaan zitten en te voelen wat je wilt, niet in de verre toekomst, of in het algemeen, maar nu. Heb je behoefte aan gezelschap, troost? Wil je dansen of heel hard huilen? Voel het, doe het of regel het.

Daad 2: Schrijf een sprookje. In roerige tijden gaan er veel woorden en gedachten door je hoofd. Maak er een sprookje van. Op deze manier werk je aan dat wat je bezig houdt en neem je er tegelijk wat afstand van door het in een nieuwe vorm te gieten. Inspiratie of een opstapje nodig? Doe mee met het schrijfcafe! 

Daad 3: Maak een collage. Je hebt niks anders nodig dan een stapel tijdschriften en een groot vel papier. Bedenk waar je wilt dat het over gaat of begin gewoon te bladeren en scheur alles uit wat je aandacht trekt. Als je een flinke stapel hebt leg je alles op het papier en kijk je wat nog ontbreekt. Daarna is het een kwestie van schuiven en plakken. Wacht met plakken tot het laatste moment. Liever een andere werkvorm? Klik hier! 

Daad 4: Kom in actie. Kies een kleine actie, dan is de kans een stuk groter dat je het ook werkelijk gaat doen. Kijk op je favoriete websites of er nog iets te doen is. Pluk drie mooie bloemen uit je tuin en zet ze in drie losse vaasjes. Loop een blokje om of haal verse groenten in huis. Ga stofzuigen. Dit laatste is uiteraard GEEN leuk werk, maar je hoeft ook niet altijd iets LEUKS te doen. In beweging komen en je aandacht op iets anders richten maakt het moment vaak net wat lichter.

Daad 5: Lees een boek. De tv aanzetten, candy-crush spelen of heen-en-weer klikken tussen Facebook en Twitter leidt de aandacht af, maar laat mij uiteindelijk toch achter met een gevoel van leegte. Bij een boek heb ik dat niet. Ik zorg dus dat ik een noodvoorraadje verse bieb boeken heb liggen. Kijk hier voor titel-tips. of download ‘Speels leven voor volwassenen’ Gratis!

Daad 6: Zoek een maatje. Even je hart luchten is altijd fijn. Zoek iemand die in een soortgelijke situatie zit als jij en bel, chat, mail of app met elkaar.

Share your thoughts