Laten we voluit leven

Dinsdag 22 maart, direct na de aanslagen, zat Griet op den Beeck bij ‘De wereld draait door’. Matthijs van Nieuwkerk gaf haar het slotwoord en ze zei:

“Laten we …. leven, voluit en gretig, omdat wij dat mógen en het daarom dubbel zo goed moeten doen.

Laten we beter leren weten. Niet meer morsen met al die dagen die, als die andere dagen, vandaag zomaar opeens zijn kwijtgeraakt.

Laten we geen engelen zijn, maar als het kan, toch ook geen duivels. Laten we mensen zijn en helemaal onszelf worden. Niet wie we denken dat anderen wilden dat we waren.

Laten we moed houden, durven wankelen en redden wat er te redden valt, onszelf bijvoorbeeld en mekaar. Laten we stoppen met hopen. En doen wat moet gebeuren om het te doen gebeuren. En mild zijn voor wie dat nog niet kan. Laten we ze open laten: onze deuren, onze armen, onze geesten.

Laten we pantsers afleggen en het en de andere tegemoet treden, telkens weer.

Laten we slapende honden keihard wakker maken. Blijven geloven in dromen die ook uitkomen. Veel verwachten. Genoeg spijt hebben. In zeven sloten tegelijk lopen. Alle dingen aankijken, ook dat wat ons verontrust.

En laten we minachting koesteren voor de hopeloosheid, weten wat we waard zijn, onszelf gunnen wat we verdienen, want dat is vaak meer dan we geneigd zijn te denken. 

En laten we begrijpen wat de liefde is. Onthouden dat dat alles is, of toch bijna. Laten we durven, ja.”

Benieuwd naar Griet op den Beeck? Ze is op donderdag 21 april te gast in de windwijzer in Vlaardingen.

Benieuwd naar ‘voluit leven’ in je leven van alledag? Doe mee met de workshop ‘leven met lef en liefde’ op 12 april in Delft. Schrijf nu in! 

 

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Colettereply
31 maart 2016 at 15:01

Mooi! Trouwens, door dit mailtje herinnerde ik me weer dat ik me had voorgenomen je op te zoeken in de NRC Next van een week geleden… gelukkig werk ik in een bieb en lag-ie nog onder de klep!
Mooi artikel en geweldige foto! Fijn als een journalist een beetje snapt wat er gebeurt…
Wat een toffe outfit trouwens! Waar je dat soort dingen vandaan haalt… leuk hoor!

Leave a reply