Het kado-principe

Net als (bijna) iedereen heb ik aan het begin van 2016 nagedacht over wat ik dit jaar wil bereiken. Bij de eerste mini-gedachte aan een eventueel goed voornemen installeerde tante Ka zich onmiddellijk naast mij op de bank. “Niet doen, hoor,” begon ze. “Jij wilt je hele leven al dezelfde dingen: MEER zelfvertrouwen en MINDER gewicht. En nu heb je de laatste maanden natuurlijk niet meer op de weegschaal gestaan, maar….” Hier zweeg ze, maar ik snapte evengoed wat ze bedoelde.

“Dus,“ sloot ze kordaat af, “Neem je nou maar NIKS voor, dan bespaar je je in elk geval de frustratie.” En toen had ik nog niet eens een voornemen geformuleerd!

Gelukkig ken ik mijn tante inmiddels erg goed en weet ik dat haar bedoelingen volstrekt nobel zijn. Ik bedankte haar dus vriendelijk voor haar waardevolle advies en vertelde dat ik me HELEMAAL NIKS voor zou nemen dit jaar. Integendeel. Ik zou, puur voor mijn eigen lol, elke dag iets leuks op Facebook zetten. Niks bijzonders, maar gewoon: een kleinigheidje, iets leuks van die dag. Een kado.

“ELKE DAG?!!,” barstte tante los, “HEEL 2016?!!

Gelukkig kon ik haar geruststellen. Natuurlijk zou ik het geen JAAR lang doen. Stel je voor! Dat is extreem! Ik zou het 31 dagen doen. Alleen in Januari. En als het niet zou lukken gaf het ook niks. Facebook is immers ECHT UIT. Dat had tante Ka me zelf verteld. Mocht het niet lukken, dan zou het dus nauwelijks iemand opvallen.

En zo begon ik ongehinderd aan mijn januari-kado’s. En vervolgens aan mijn februari-kado’s. Uiteraard ga ik er GEEN jaarproject van maken. ABSOUUT NIET! Maar nog één maand langer, dat is eventueel te overwegen…

Wil je ook iets voor elkaar krijgen? Maak gebruik van de kado-principes:

  • Het hoeft niet origineel te zijn. Mijn foto van takken-in-een-vaas kreeg VEEL meer likes dan mijn foto van Rolf Hut, die me een uiterst inspirerende gedachte kado deed.
  • Zorg dat anderen ervan afweten. Door het op Facebook te zetten (en niet bijvoorbeeld in een dagboekje) is het veel makkelijker vol te houden.
  • Hou het klein. Iets een maand lang doen is beslist gemakkelijker dan iets een jaar lang doen. (En als je dat 12 keer doet ben je dus een jaar verder.)
  • Kies iets dat je leuk vindt. Dan kan je je tante vertellen dat je het ‘just for fun’ doet
  • Maak er een routine van. Na een week of drie hebben je hersens een nieuw linkje aangemaakt dat automatisch oplicht als de actie volbracht moet worden.
  • Verzin een vluchtroute: Ik zorg dat ik een fotootje-in-vooraad heb voor kado-loze-dagen. Ik heb het nog nooit nodig gehad. Maar het idee dat er iets klaar ligt werkt heel ontspannend.
  • Fouten maken mag! Als ik ’s avonds doodmoe ben post ik het gewoon de volgende ochtend. Merkt niemand!

Gun je jezelf een mooi kado?

Doe mee met de inspiratie-workshop! Een heerlijke avond uit voor iedereen die toe is aan een portie plezier en energie. Laagdrempelig, gezellig, met UITSLUITEND aardige mensen en… samen met een vriendin ben je NOG voordeliger uit! Dinsdag 1 maart van 20.00-22.00 uur in Delft. Schrijf snel in, dan ben je erbij!

Share your thoughts