Zelfdiscipline bestaat niet

Stel je voor dat zelfdiscipline niet bestaat. Dan moet je iets anders inzetten om je  doelen te halen. En daar zijn genoeg manieren voor!

Manier 1: Maak een collage

Neem een flinke stapel tijdschriften. Zoek plaatjes en teksten bij het doel dat je wilt bereiken. Plak ze op een groot vel en hang het op. Zo help je jezelf steeds herinneren aan je wensen, je verlangens en je doelen. Vind je dit een leuke activiteit voor oudejaarsavond? Op ‘Sinds1979‘ kun je een inspirerend ebook downloaden over het visionboard.

Manier 2: Deel je doel op in kleine stappen

Een boek schrijven, een zaak beginnen, 20 kilo afvallen. Het zijn prachtige doelen, die je veel op zullen leveren, maar als je het eraan wilt beginnen zakt de moed je in de schoenen. Deel je hoofddoel op in kleine doelen  (Een hoofdstuk indeling maken, je inschrijven bij de kamer van koophandel, 1 kilo afvallen) en zoek bij die doelen een eerste stap. Schrijf je in voor een schrijfcursus. (Studio onbekommerd heeft een gratis mini-cursus die 27 december start!) Bekijk de website van de kamer van koophandel. Eet vandaag voldoende fruit en groente. Zo’n kleine stap is goed te doen. En de weg naar je doel bestaat uit veel van deze stapjes.

Manier 3: Maak het jezelf makkelijk

Ga ervan uit dat zelfdiscipline niet bestaat en dat je hier dus ook geen beroep op kunt doen. Dus: Wil je afvallen? Haal geen snoep in huis. Wil je minder geld uitgeven? Laat een vast bedrag direct aan het begin van de maand overboeken op een spaarrekening. Wil je fietsen naar je werk? Verkoop je auto en maak gebruik van greenwheels. Meer makkelijke tips vind je bij ’tips voor meer goeds’. 

Manier 4: Maak er een routine van

Zorg dat er een stimulans van buitenaf is, die je op gang houdt. Ik heb ontzettend veel plezier in schrijven, maar toch deed ik het niet zo vaak. De inspiratieservice is voor mij een prima manier om te blijven schrijven. Ik weet dat ik op vrijdag moet beginnen, als ik het op dinsdagavond online wil zetten. En dat scheelt heel veel innerlijke discussie. (Ik geloof dat ik vandaag iets  weet te schrijven, ik ben niet zo in de stemming, ik ben veel  te moe.) Zo’n routine kan van alles zijn: een cursus waar je heen gaat, een vriend die je ophaalt voor een wekelijks zwemuurtje, een telefoongesprek op een vast moment in de week.

Manier 5: Zet hulptroepen in

Uiteraard kan je het niet alleen. Net zoals iedereen heb je een achterban nodig. Zorg dus dat je mensen hebt die om je heen staan. Vind een mentor. Zoek een groepje mensen die hetzelfde willen bereiken en bespreek op regelmatige basis hoe het gaat.

Met deze vijf manieren komen je goeie voornemens zeker uit! Maar je kunt natuurlijk ook het goeie voornemen aanpassen. Kijk op ‘ Plannen voor een leuk leven’ .

Herken je de stem die zegt dat je ‘gewoon beter je best moet doen?’ en dat het ‘iedereen lukt behalve jou?!’ schrijf je in voor ‘Saboteer de saboteurs’. De workshop is op za 6 febr. Inschrijven kan NU!!

 

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

De geef-het-een-maand-tactiekreply
31 augustus 2016 at 17:07

[…] 1: Start de nieuwe opgave met een piepklein stapje, zó klein dat tante Ka er niks van […]

Leave a reply