Hoe vermijd ik het-meest-irritante-antwoord?

In de categorie meest-irritante-antwoorden vind ik deze wel het ergst: Het ‘dan-doe-je-toch-gewoon-dát-antwoord’. Je kent hem wel: Je vertelt aan je vriendin dat je hypernerveus wordt van je moeder, die iedere avond belt, en dan zegt ze: ‘Dan neem je toch gewoon niet op?! Of je zet je telefoon uit. Dan ben je ervan af.” ARGH!! Geef je zelf graag een ander soort antwoord? Volg de tips!

Tip 1: Zorg dat je de situatie voor je ziet.

Vertelt je vriend een probleem, maak dan pas op de plaats en probeer er een compleet plaatje bij te krijgen. Stel vragen als: Wat gebeurt er precies? Waar ben je dan? Hoe ziet het eruit? Hoe laat is het dan? Wat doe je precies?  (De situatie blijkt vaak net even anders te liggen dan je in eerste instantie dacht.)

Tip 2: Heb aandacht voor de emotie.

Als je merkt dat de ander onzeker/boos/verdrietig/gefrustreerd is, benoem dat dan. En vraag of het klopt. Erkenning scheelt enorm!

 Tip 3: Vraag naar een succeservaring.

Vraag of je vriendin wel eens een soortgelijk probleem heeft gehad, dat zij heeft opgelost. Wat was de situatie? Wat deed ze toen? En zit daar iets bij wat nu weer zou kunnen werken? Meer tips over kijken naar het goede vind je op ‘Tips voor meer goeds’

 Tip 4: Foutje? Geen paniek!!!

Soms lijkt je eigen oplossing zo GENIAAL dat-ie per ongeluk je mond uit rolt. Als dat gebeurt: geen probleem!  Daarna ga je verder met: “Zo heb ik het aangepakt. Zou dat voor jou ook kunnen werken?” (Negen van de tien keer zegt je vriend: “O nee hoor! Niks voor mij!” En dan ga je verder met tip 3.)

Succes!

Aan de slag met contact maken, luisteren en aandachtig zijn? Kom naar de inspiratie workshop ‘leven met lef en liefde’.  Inschrijven kan nu!

3 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Ansreply
27 augustus 2015 at 13:22

Super weer, die tips over antwoorden.
Ik heb ook de neiging om met oplossingen te komen, maar als iemand zelf door het probleem heengaat, zal hij ook zelf het antwoord vinden en op deze manier groeien.

Jacqueline de Graafreply
27 augustus 2015 at 14:02
– In reply to: Ans

Ja, precies Ans! Wonderlijk dat we dan toch steeds de neiging hebben om toch alvast onze eigen oplossing te roepen…

Johnk361reply
22 februari 2016 at 21:13

Where To Purchase AkChlor 250mg Without A Script cafeeckegede

Leave a reply