! @#$%!
Soms hakt het erin. Een botte opmerking van een collega. Een gesnauwd antwoord van je zoon. Of een onverschillig schouderophalen van je partner. Navragen of het-echt-zo-bedoeld-is helpt vaak heel goed. Maar soms lukt dat niet of niet direct. Wat dan?
- Wees vriendelijk voor jezelf
Iets in mij (vermoedelijk tante KA đ  ) zegt graag dat het enorm overdreven is wat ik voel. Dat ik overgevoelig ben. En Ă©rg snel gekwetst. En misschien is dat zo. Alleen: er is niks mis mee. Vertel jezelf dat je bent wie je bent en voelt wat je voelt. En dat daar niks aan hoeft te veranderen.
- Vertel wat je dwars zit
Zeur ongegeneerd tegen iemand die je kent. (âIk zei alleen maar, toen zei hĂj ineens âŠâ) Zo gaat de ergste stoom eraf en soms kijk je anders tegen de zaak aan alleen al door het uit te spreken.
- Maak een tekening
Ben je een beelddenker? Teken dan en stripverhaal over wat er precies gebeurde. Of maak een cartoon van de collega-in-kwestie.
- Kom in beweging
Fysiek bezig zijn helpt om je gevoel ruimte te geven. Maakt niet uit wat. Ramen zemen. Fitness. Fietsen. Of (in noodgevallen) Nederland in beweging.
- Zoek contact
Op de bank zitten achter de tv, laptop of chipszak heeft doorgaans geen positieve uitwerking op gekwetste gevoelens. Iets samen doen met anderen wél. Neem de tijd om samen te eten of te koken. Ga even een bak koffie drinken bij iemand. Wil je meer samen doen? Kijk op delen is vermenigvuldigen.
- Toon interesse in je gevoel
Stap even in de rol van âonderzoekerâ (alsof je van een andere planeet komt) en wees oprecht geĂŻnteresseerd in wat er gebeurt in je zelf. Goh! Wat een interessante reactie! Welke overtuiging zou daarachter zitten? Wat maakt dat het zo zwaar is?
- Lees iets dat je inspireert
Herlees een boek dat het goede in je naar boven haalt. Check je boekenkast of kijk op âDe kracht van kwetsbaarheidâ.
- Ga opruimen
Je omgeving opruimen helpt automatisch om je gevoelsleven op orde te krijgen. En het levert je ook nog eens een schone keuken op. Of een overzichtelijk buro.