! @#$%!

Soms hakt het erin. Een botte opmerking van een collega. Een gesnauwd antwoord van je zoon. Of een onverschillig schouderophalen van je partner. Navragen of het-echt-zo-bedoeld-is helpt vaak heel goed. Maar soms lukt dat niet of niet direct. Wat dan?

  1. Wees vriendelijk voor jezelf

Iets in mij (vermoedelijk tante KA 🙂  ) zegt graag dat het enorm overdreven is wat ik voel. Dat ik overgevoelig ben. En érg snel gekwetst. En misschien is dat zo. Alleen: er is niks mis mee. Vertel jezelf dat je bent wie je bent en voelt wat je voelt. En dat daar niks aan hoeft te veranderen.

  1. Vertel wat je dwars zit

Zeur ongegeneerd tegen iemand die je kent. (“Ik zei alleen maar, toen zei híj ineens …”) Zo gaat de ergste stoom eraf en soms kijk je anders tegen de zaak aan alleen al door het uit te spreken.

  1. Maak een tekening

Ben je een beelddenker? Teken dan en stripverhaal over wat er precies gebeurde. Of maak een cartoon van de collega-in-kwestie.

  1. Kom in beweging

Fysiek bezig zijn helpt om je gevoel ruimte te geven. Maakt niet uit wat. Ramen zemen. Fitness. Fietsen. Of (in noodgevallen) Nederland in beweging.

  1. Zoek contact

Op de bank zitten achter de tv, laptop of chipszak heeft doorgaans geen positieve uitwerking op gekwetste gevoelens. Iets samen doen met anderen wél. Neem de tijd om samen te eten of te koken. Ga even een bak koffie drinken bij iemand. Wil je meer samen doen? Kijk op delen is vermenigvuldigen.

  1. Toon interesse in je gevoel

Stap even in de rol van ‘onderzoeker’ (alsof je van een andere planeet komt) en wees oprecht geïnteresseerd in wat er gebeurt in je zelf. Goh! Wat een interessante reactie! Welke overtuiging zou daarachter zitten? Wat maakt dat het zo zwaar is?

  1. Lees iets dat je inspireert

Herlees een boek dat het goede in je naar boven haalt. Check je boekenkast of kijk op ’De kracht van kwetsbaarheid’.

  1. Ga opruimen

Je omgeving opruimen helpt automatisch om je gevoelsleven op orde te krijgen. En het levert je ook nog eens een schone keuken op. Of een overzichtelijk buro.

 

Share your thoughts