De kracht van kwetsbaarheid

Als kind dacht ik: “De anderen, die weten hoe ze het leven moeten leven! Zij kennen de regels.” Het leek me een goeie zaak om die regels te ontdekken. In de tussentijd hield ik me een beetje op de vlakte en hoopte dat ik niet door de mand zou vallen.

Later kwam ik erachter dat er geen mand was. Niemand weet het! Je kunt gewoon jezelf zijn.

Vijf citaten uit de TED talk van Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid.

  1. Geloof dat je voldoende bent. Als we vertrekken vanuit ‘ik ben genoeg’ dan stoppen we met schreeuwen en beginnen met luisteren
  1. Schaamte is heel gemakkelijk te begrijpen als angst voor het verbreken van de verbinding.
  1. Kwetsbaarheid is de kern van schaamte en angst, maar het lijkt erop dat het ook de oorsprong is van plezier en creativiteit, van erbij horen, van liefde.
  1. Onszelf tonen, écht tonen in kwetsbaarheid, lief hebben met heel ons hart, zelfs al is er geen enkele garantie, dat is echt heel moeilijk.
  1. Waar komt ons schaamtegevoel vandaan? Het gevoel van: ik ben niet goed genoeg, niet slank genoeg, niet slim genoeg, niet gepromoveerd genoeg? Dat gevoel komt voort uit ondragelijke kwetsbaarheid.

Meer lezen? Op deze blog vind je drie wegwijzers naar een bezield leven. Uit ‘De moed van imperfectie’, van Brené Brown. Met praktische tips. Nog meer lezen? Hier vindt je de volgende drie.

 

Share your thoughts